Followers

Tuesday, July 14, 2009

Hairan & Pelik... Tapi Kenapa ?

Emmm... ade banyak perkara yang menjadi pertanyaan dan kehairanan aku. Korang layanla dulu ape yang menghairan kan aku. Layannnnn.....


Hairan & Pelik
Manusia nie kalu dengan rokok seperti tak dapat dipisahkan. Aku pun hairan, kenapa rokok masih menjadi kegemaran walaupun kita tahu ianya makruh. Makruh adalah perbuatan yang tak mendapat dosa, tetapi sekiranya dilakukan juga... ianya di benci Allah SWT. Pe'makruhan rokok adalah pada zaman dahulu dimana rokok dahulu tidak dicampur dengan bahan2 yang merosakkan badan seperti tar dan sebagainya. Kalu sesuatu yang mendatangkan mudarat pada badan, maknanya rokok adalah haram. Tetapi, pasai apa manusia nie masih merokok.


Hairan & Pelik
Setahu aku, bila azan berkumandang... kita perlu diam sebagai tanda menghormati alunan azan dan menghormati masuk waktu. Dan kalu tak salah aku, seseorang akan kelu lidahnya semasa sakaratul maut untuk mengucapkan kalimah syahadah kalu semasa hayatnya, dia bercakap semasa azan dilaungkan. Ade yang aku dapati tak henti2 boraknya semasa azan siap ade yang ketawa lagi. Pelik kan tambah menghairankan


Hairan & Pelik
Sejak kebelakangan nie banyak aku terbaca beberapa artikel dan surat yang aku terima (kesahihannya tak dapat aku pastikan) yang menghina dan memperlekehkan agama yang aku anuti nie, iaitu ISLAM. Niat aku bukannye nak membangkitkan perbezaan agama, tetapi aku nak membela agama yang aku anuti nie. Kebanyakkannya mempersoalkan tentang peribadi umat Islam itu sendiri dan ajaran Islam itu. Kat sini aku nak highlightkan bahawa segala tindak tanduk penganut Islam yang menyimpang jauh dari ajaran Islam itu sendiri seperti menerima rasuah, rogol anak sendiri, sumbang mahram dan sebagainya seperti yang diuar2kan adalah bertitik tolak atas iman sesorang itu sendiri. Ajaran Islam sememangnya mengajar yang baik2 belaka, tetapi yang menodakan kesucian Islam itu sendiri adalah umat Islam itu sendiri.

Tapi aku hairan, mengapa manusia terus-terusan memperlekehkan Islam. Tepuk dada tanya selera. Bagi aku semua agama mengajak kepada kebaikan. So, jangan memperlekehkan agama Islam itu lagi. Dalami dan fahami dulu apa itu Islam. Bagi aku Islam itu Indah. Perilaku umat Islam yang tidak melambangkan syiar Islam bukan salah Islam,, tetapi umat Islam itu sendiri yang tak sudah2 melakukan dosa.



Hairan & Pelik
Kenapa kita susah sangat nak mengucapkan kemaafan kepada orang sekeliling kita yang membuat salah pada kita. Adakah kerana ke-egoan kita atau kite merasakan kite tak pernah membuat kesilapan. Bohong kalu aku katakan bahawa aku tak pernah buat silap atau dosa. Setiap manusia tak akan terlepas dari membuat kesilapan atau dosa. Jadi apakah hak kita untuk tidak memaafkan seseorangpun sedangkan Rasullulah sendiri maafkan umatnya yang banyak melakukan dosa dan silap yang lebih hebat pada Baginda. Sebab itu Allah SWT menciptakan Neraka & Syurga.

Hairan & Pelik

Aku perasan... setiap kereta yang dipandu oleh individu beragama lain selain Islam dengan bangganya meletakkan sticker berkaitan agama yang depa anuti dibelakang kereta mereka. Bagi aku, ia sedikit sebanyak akan mempengaruhi akidah kita. Sebagai contoh, mentera yang mereka letak di belakang kereta diorang dan kita baca. Tak terpesongkah akidah kita.

Tapi yang lebih menghairan dan mempelikkan aku adalah kita tak bangga dengan agama syumul kita nie iaitu Islam. Entah berapa kerat umat Islam itu sendiri yang meletakkan sticker di cermin belakang kereta mereka. Kebanyakkannya lebih suka meletakkan sticker yang entah ape2 ntah. Termasuklah kereta aku... (lepas nie kena cari sticker yang melambangkan keIslaman... hehehe)


Hairan & Pelik
Kite sedia maklum bahawa Islam iaitu agama yang kita anuti nie sememangnya menitik beratkan soal kebersihan dan yang paling penting kesucian. Tapi Hairan & Pelik, kenapa tandas yang sering kita kunjungi di masjid2 di sekitar kita teramat menyedihkan. Bagi aku, aku tak salahkan agama Islam, tetapi umat Islam itu sendiri. Tetapi kenapa ? Tidakkah kita tahu akan pentingnya soal kebersihan, ataupun kita rasa bukan tanggungjawab kita untuk menjaga kebersihan tandas tersebut. Fikir-fikirkan...


3 comments

Monday, July 13, 2009

Me & Genting III - Pic Only

Like Nephew & Like Pak Chu
My Femli tanpa aku...
My femli tanpa Abang Ipar aku...
Peace... no wor
Mesra....



Story... malas nak criter. Korang layan la dulu pic2 nie...





1 comments

Saturday, July 11, 2009

Luv This... Hatin On The Club


Now this will be the last time you did me wrong

No more laying up in your arms

No calling, saying you want me back I'm packing my bags, what you think about that?

I stayed at home like a good girl do

But tonight baby you got me sad and blue

I just heard about the girl in your car, yall kissing at the bar Got me crying

[Chorus:]

Oh, you got me hatin' on the club

'Cause you took my love Oh you took my love

Now you got me like whoahhh (why..)

You got me hatin' on the club(why..)

You took my love(why..) Why'd you have to take my love(why..)

Whoahh... And you can be mad at me all you want I ain't coming in,

I'll be waiting out front

Coming out the door with your girlfriend

You did me wrong boy tell me where our love went

I stayed at home like a good girl do

But tonight baby you got me sad and blue

I just heard about the girl in your car, yall kissing at the bar Got me crying

[Chorus:]

Oh, you got me hatin' on the club

'Cause you took my love

Oh you took my love

Now you got me like whoahhh(why..)

You got me hatin' on the club(why..)

You took my love(why..)

Why'd you have to take my love(why..)

Whoahh... Now this is the sound of a broken heart

There's only one reason why we're apart

She never woulda made it to your car

If it wasn't for the club,

I'd still have my love(I'd still have my love)

We would still have us(We would still have us)

I'd still have my love(I'd still have my love)

We would still have us

But now we're like whoah

Oh, you got me hatin' on the club

You took my love

Oh you took my love

You got her hatin Boy you got her hatin on the (A)

You got her hatin Boy you got her hatin on the (A)

You got her hatin

Boy you got her hatin on the club, club, club, club (Fades)


0 comments

Friday, July 10, 2009

Cabar Andrelin Aku... Tercabar Aku

Kalu aku nek mende-alah nie... koma aku dibuatnyer
(Gambar di atas sekadar hiasan... minah2 tu tak der kene mengene dengan aku. Pic nie kuar mase aku gugelkan aje)
Tengah cover gayat... lari pun kontrol
Eeeeee... pengalaman mengerikan. Lebih ngeri dari jumpa Tok Mudim..hehehe
Mase nie masih menten... hehehe
Masa nie andrelin bawu nak mengalir... relaks aje kan
Takut kasut melambung... kena ikat kukat2...

Emmm... kalu korang nengok gamba2 di atas korang mesti kate aku nie penakut kan. Tapi kat sini aku sumpah tak akan naik lagi ape2 game yang mencabar andrelin aku nie. Eeeee... dak mo dah. Mase die stat bepusing tu, aku dah rase nyesal yang teramat sangat.

Memule aku saje je nak try naik dan disebalik tu aku dicabar oleh kakak aku. Jadi nak tunjuk berani aku pun naik le ngan die. Mula tu rileks aje tapi bile dah bepusing laju, dalam hati ni nyerit cepat la abis aku dah tak tahan. Dah la petang tu aku mabuk gayat nek kabel car, belum abis mabuk dah naik mendalah nie.

Tu aku belum lagi nek mendalah ni SOLERO Space Shot nie. Kalu aku naik nie, mengkin aku dah muntah hijo dan ambulance terpaksa redah bukit bukau nek Genting untuk amik aku

Apa yang penting dalam entry nie, aku tak akan naik dah mende-alah yang bleh buat aku tercabut nyawa... i swer..





1 comments

Friday, July 3, 2009

Al-Fatihah Buat MJ (not Mami Jarum kay...)


Al-Fatihah aku sedekahkan kepada Allahyarham Mikail Jackson Abdullah (kalu betul ler die Muslim). Aku tak tahu la, aku sedih benor dengan pemergian die. Rase macam nak nitiskan airmata jantan aku nie kerana kematian trajik die. Tapi aku bukannye peminat sangat, cuma suka lagu2 kemanusiaan die aje.

Biler bite kuar cite die, aku dah nak sebak aje. Pagi tadi, bila aku lilau cari DVD baru di BJ Complex, mase tu diorang pasangkan konsert jelajah MJ. Aku trus jadi sebak. Rase kesian sangat bila tengok muke die, bile tahu masalah die dan crite hidup die. Ok lah, nanti leleh plak ayor mata aku nie. Harap die bersemadi dengan aman dan ditempatkan disisi orang2 yang beriman. Lagipun die mati pagi Jumaat kan. Alhamdullilah....

Sume nie adalah sekiranya die bebetul Islam. Tapi aku pelik la, menurut sorang brother kat butik DVD yang aku singgah tu, die cakap ini sume gimik MJ untuk konsert jelajah yang die planningkan. Entah la, aku pun tak tau.

Tapi kalu die bukan Islam la kan, nanti die akan di 'BEAT IT' plak di sana a.k.a akhirat. Wallahuallam....
2 comments

Me & Genting....

Its me... sedang menunggang gondola naga...

"...help me, im tired..." itulah la kot yang dimaksudkan oleh Si Muiz nie

Wah2... sojuk sangat kew
Me & Muiz... tunggu si omak Muiz check-in hotel...

Bile nengok pic nie rasa macam kat Paris... (musim sojuk)

Nie aku... kot2 la korang dok kenai... hehehe

Nie kami sefemli tengah berasak2 and bersenggol-senggolan nak naik Cabel Car

Nie agi...

As-salam sume... aku tak tau la plak kalu korang dak tau yang aku away jap untuk having fun dengan femli aku di Paris (a.k.a Genting Highland) hehehe...korang izinkan la aku perasan kejap. Okla, kami sefemli gi genting bukan dirancang. Ikut plan awal, just nak membuang masa aje kat umah akak aku di Putrajaya sambil mengabdikan diri menjadi pengasuh tak berlesen kepada anak2 dio.... to My Sis ... two words for you "...jgn marah..."

Kami sume pegi umah My Sis ari Jumaat and pepagi subuh sepie Sabtu kami betolak ke Genting.

Genting bagi aku... okay la. Sebab aku nie bukan jenis suke bersenggol2an bontot dengan owang ramai. Aku lebeh suke tempat yang pisful & menenangkan. Tapi okla, sebab bila tengok anak2 buah aku enjoy aku pun jadi transformers (aku nak jadi BUMBLEBEE kay) dan transform jadi menggedik sakan mengalahkan diorang.. hehehe.

Tak banyak yang kami main walaupun pass Wrist Band kami adalah untuk ALL PARK, sebab tengah kami berposing maut, tetiba kabus menebal dengan menggezutkan sampe tak nampak orang di sebelah kita. Kami pun jadi suspen dan kaget... rase macam dalam filem The Fog (kenape terasa macam buat karang UPSR nie). Kami rase macam memerlukan bantuan Spiderman atau Batman atau sesape aje (kalo bleh nak Transformers datang tolong...hehehe). Then the rain droppin very fast and heavy... (nak gak spiking walu berterabur). Ohhhh.... ropa2nya ari nak hujan...Hehehehe. Suspen2..

Okayla, tak larat dah jari2 runcing aku nie menjalang atas papan keyboard nie. Korang feel la pic2 di atas sindri.




P/S :

1) Untuk Pak Cik Rizz, ko cabar aku kan. Skang aku dah update blog aku nie dalam masa tak sampe 5 bulan. Ko perli aku ek dalam msg ko... nanti ko...

2) Walaupun ayat2 dalam posting aku nie kedengaran tak berilmiah. Tapi aku lebih suke begini. Itu la aku. Blog aku more to my life. Thats why Title Blog aku pun "...Who Else ? Just Me, Myself & I..."


1 comments